У рф виникла проблема з ефективністю флоту та застосуванням "Калібрів", - британське МО

У рф виникла проблема з ефективністю флоту та застосуванням

У російського війська виникли проблеми із застосуванням протикорабельних ракет "Калібр" для ударів по Україні. Це сталось у зв'язку із виникненням логістичних труднощів після перекидання ракетоносіїв до Новоросійська після успішного ураження ЗСУ суден та об'єктів в Криму. 

Як пише у свіжому розвідувальному звіті Міноборони Британії, традиційно носії високоточного озброєння Чорноморського флоту рф споряджалися "Калібрами" у Севастополі. У Новоросійську наразі відсутня потрібна для цього інфраструктура.

"З огляду на те, що цей об’єкт все більше піддається ризику українськими дальніми ударами, росія, швидше за все, вважатиме Новоросійськ найкращим альтернативним місцем. Однак переміщення та перезавантаження ракет вимагатиме нових процесів доставки, зберігання, обробки та завантаження", - йдеться у звіті британської розвідки.

Водночас в оборонному відомстві допускають, що ворог намагатиметься якомога швидше вирішити цю проблему, щоб включити "Калібри" до "зимової кампанії ударів по Україні".

Як відомо, у ВМС ЗСУ раніше цього місяця також говорили про проблеми з застосуванням "Калібрів". У відомстві пояснили, до допоки ворог її не вирішить, російська армія не зможе запускати ракети з моря. Єдиний потенційний вихід для них полягає у поверненні у Севастополь, проте нині це для суден флоту рф занадто небезпечно. 

Нагадаємо, від 24 лютого 2022 року Силам оборони України вдалось знищити 15 ворожих кораблів та ще 12 - пошкодити у Чорному морі. За оцінкою ексзаступника начштабу ВМС ЗС України Костянтина Риженка, за понад півтора роки війни зусиллями українських захисників було відправлено на дно або серйозно пошкоджено 10-15% складу Чорноморського флоту рф. При цьому найсерйознішою втратою для агресора він назвав затоплення крейсера "Москва". 

Як писав "Ми-Україна" раніше, Єврокомісія планує заборонити продаж танкерів для перевезення сирої нафти і нафтопродуктів до рф.  

Головне