У Раді Європи засудили вибори на тимчасово окупованих територіях

У Раді Європи засудили вибори на тимчасово окупованих територіях

У Раді Європи засудили вибори на тимчасово окупованих територіях України, які проводять російські загарбники.

Про це йдеться у спільній заяві глави Комітету міністрів Ради Європи Криш’яніса Карінша, президента Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс та генсека Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич.

"Ми рішуче засуджуємо нелегітимні фіктивні "вибори", які відбулися 8-10 вересня 2023 року на тимчасово окупованих російською федерацією територіях України", - йдеться в заяві.

Представники Ради Європи зазначили, що ці вибори є "ще однією ілюстрацією заперечення рф демократичних цінностей, прав людини та верховенства права".

"Рішення російської влади організувати їх є лише останнім у серії незаконних і шкідливих рішень, прийнятих нею після виключення російської федерації з нашої організації через її агресивну війну проти України. Ці фіктивні "вибори" можуть вважатися недійсними згідно з міжнародним правом", - зазначили в європейському відомстві.

Водночас Карінш, Кокс та Пейчинович-Бурич підтвердили непохитну підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Нагадаємо, у тимчасово окупованій Новій Каховці на Херсонщині партизани ліквідували представників окупаційної адміністрації. Вони перевозили “бюлетені” для так званих виборів. У результаті підриву транспортного засобу один окупант загинув і ще двоє отримали поранення.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, росіянам навіть автоматами не вдалося змусити українців взяти участь у так званих виборах на окупованих територіях. Про це заявила речниця ОК “Південь” Наталя Гуменюк.

Головне