У перекладачі Google зʼявиться 110 нових мов, серед них кримськотатарська

У перекладачі Google зʼявиться 110 нових мов, серед них кримськотатарська

У перекладач Google додадуть ще 110 мов — це найбільше розширення перекладача за всю його історію, раніше сервіс підтримував лише 133 мови. Про повідомили в блозі Google.

Для цього компанія використала велику мовну модель штучного інтелекту PaLM 2.

У Google Translate тепер є кантонська — друга за поширеністю у Китаї. Вона давно стала однією з найбільш затребуваних мов для перекладача Google.

Цими мовами розмовляють понад 614 мільйонів носіїв, що відкриває доступ до перекладу для близько 8% населення світу. Деякі з цих мов є одними з найбільших світових мов з більш ніж 100 мільйонами носіїв. 

Деякі з нових мов, які будуть підтримуватись в "Google Перекладачі":

  • Афар; 
  • Кримськотатарська мова;
  • Менська;
  • Нко.

"Наш підхід полягає в тому, щоб надавати пріоритет найбільш вживаним різновидам кожної мови. Наприклад, ромська мова має багато діалектів по всій Європі. Наші моделі створюють текст, найбільш близький до південно-влахської ромської, різновиду, який широко використовується в Інтернеті. Але він також містить елементи з інших діалектів, таких як північно-влахська та балканська ромська", — пояснюють в компанії.

Нагадаємо, 13 травня, більше ніж через рік після демонстрації моделі GPT-4, OpenAI показала GPT-4o із вдосконаленими можливостями. Чим вразило оновлення, які його особливості, хто має до нього доступ, розбирався "Ми – Україна".

Як писали "Ми-Україна" раніше, Міністерство оборони України після набуття чинності оновленого закону про мобілізацію 18 травня запускає мобільний застосунок Резерв+, яким зможуть користуватися усі військовозобов'язані, призовники та резервісти. 

Головне