У Нідерландах відповіли, чи дозволяють Україні застосовувати F-16 на території росії

У Нідерландах відповіли, чи дозволяють Україні застосовувати F-16 на території росії

Нідерланди не встановлюватимуть жодних обмежень стосовно застосування Україною бойових літаків F-16 задля оборонних дій над територією росії. На цьому наголосила очільниця зовнішньополітичного відомства країни Ганке Брюйнс-Слот. 

"Якщо ви маєте право на самооборону, немає кордонів для застосування зброї... Це загальний принцип", - цитує слова її заяви в ході дводенної неформальної нараді голів МЗС країн-членів НАТО "Радіо Свобода".

За словами міністерки, якщо йдеться про реалізацію права на самооборону, як це передбачено відповідною статтею Статуту ООН, то не існує чітких територіальних обмежень для використання озброєнь.

"Це універсальний принцип, якого ми беззаперечно дотримуємося", - підкреслила Брюйнс-Слот.

Як відомо, Нідерланди спільно з Данією та Бельгією очолюють формування так званої авіаційної коаліції для передачі винищувачів F-16 Україні. Глава МЗС Нідерландів запевнила, що її країна повною мірою залучена до перемовин зі США задля максимального сприяння оснащенню українського авіаційного флоту цими бойовими літаками.

"Ми готові зробити все можливе, щоб якнайшвидше дозволити F-16 літати в небі України", - зауважила очільниця нідерландської дипломатії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: F-16 з Данії будуть у повітрі над Україною протягом місяців

Нагадаємо, прес-секретар президента України Сергій Никифоров підтвердив, що США надали Україні дозвіл на використання американської зброї для нанесення ударів по території росії, однак з обмеженнями.

Як писав "Ми-Україна" раніше, напередодні прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен заявила, що її країна не проти ударів F-16 по території росії, оскільки це "відповідає міжнародному праву".

Головне