У МЗС відреагували на російські вкидання про наміри Києва вдарити по Запорізькій і Курській АЕС

У МЗС відреагували на російські вкидання про наміри Києва вдарити по Запорізькій і Курській АЕС

Міністерство закордонних справ України офіційно спростувало нову хвилю російських пропагандистських заяв щодо нібито планів України застосувати "брудні бомби" або атакувати атомні електростанції. Речник МЗС Георгій Тихий рішуче відкинув ці звинувачення, назвавши їх "черговим сплеском божевільної російської пропаганди".

"Офіційно спростовуємо ці неправдиві повідомлення. Україна не має ані наміру, ані можливості здійснювати будь-які подібні дії", - наголосив Тихий.

Він підкреслив, що Україна завжди була і залишається відданим членом Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) та не має жодних "брудних бомб" і не планує їх здобувати.

Речник МЗС нагадав, що коли рф вперше поширила подібні звинувачення у 2022 році, Україна запросила місію МАГАТЕ, яка повністю спростувала ці твердження.

"З того часу нічого не змінилося", - додав він.

Тихий також закликав Москву "припинити поширювати небезпечну брехню", наголошуючи на відповідальному ставленні України до питань ядерної безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Міненерго пояснили заяву МАГАТЕ про пожежу на ЗАЕС

Видання ТАСС напередодні ввечері написало про нібито наміри України "завдати ударів по Курській та Запорізькій АЕС, щоб звинуватити рф у провокації".  Побідні фейки також активно поширюють російські "воєнкори".

Як писав "Ми-Україна" раніше, Міжнародне агентство з атомної енергії висловило своє занепокоєння стосовно повідомлень про військову активність у районі Курської АЕС, що у російському місті Курчатов.

Головне