У МЗС України відреагували на “підсумкову декларацію” саміту БРІКС у Казані

У МЗС України відреагували на “підсумкову декларацію” саміту БРІКС у Казані

У МЗС України прокоментували підсумкову декларацію саміту БРІКС і дійшло висновку, що країнам не вдалося виробити єдиної позиції щодо російської агресії.

Про це повідомляє пресслужба Міністерство закордонних справ України

Міністерсві звернуло увагу на п. 36 підсумкової декларації саміту БРІКС, де учасники лише підкреслили свої національні позиції щодо України, свою відданість цілям і принципам Статуту ООН та закликали до мирового врегулювання.

“Вважаємо, що цей текст фактично свідчить, що росії не вдалося “експортувати” учасникам саміту БРІКС свої неоімперіалістичні погляди на зміну світового правопорядку та глобальної архітектури безпеки через агресію проти України”, - йдеться у коментарі.

Також зазначається, що спроби Москви нав'язати альтернативну точку зору “Глобального Півдня” щодо війни Україна зазнала невдачі. Декларація продемонструвала, що абсолютна більшість країн БРІКС підтримує принципи Статуту ООН, які несумісні з підтримкою агресії чи зміни кордонів силою.

“Саміт БРІКС, який росія планувала використати для розколу світу, лише вчергове засвідчив, що світова більшість залишається на боці України у її прагненні гарантувати встановлення всеохоплюючого, справедливого та сталого миру на основі поваги до міжнародного права та Статуту ООН, включно з принципом територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах”, - йдеться у повідомленні.

У Міністерстві нагадали, що єдиним шляхом досягнення миру залишається Формула миру закликаючи всі країни, які підтримують міжнародне право, приєднатися до її реалізації.

Як писав “Ми-Україна” раніше, економічне зростання рф, яке головним чином спиралося на "оборонку", досягло свого піку в середині 2024 року і тепер сповільнюється.

Головне