У Міноборони США не підтвердили готовність передати ракети ATACMS Україні

У Міноборони США не підтвердили готовність передати ракети ATACMS Україні

США поки що не збирається надавати далекобійні ракети ATACMS Україні. Так американське Міноборони прокоментувало матеріал The Wall Street Journal про нібито готовність до передачі цих боєприпасів.

"Я бачив цю публікацію. Скажу, що мені нема чого оголошувати. І мені точно не відомо про жодні неминучі рішення, що стосуються ATACMS", – повідомив речник Пентагону Патрік Райдер.

WSJ 29 червня написало, що питання передачі далекобійних ракет нині розглядається на найвищому рівні. У тексті вказано, що після путчу Євгена Пригожина високопосадовці США та Європи визнали, що зараз, можливо, "настав час натиснути на газ".

Як відомо, українська сторона давно просить Сполучені Штати про передачу ATACMS - тактичних балістичних ракет класу “земля – земля” з дальністю до 300 км. Вашингтон на це не погоджується через побоювання ескалації конфлікту. У США не виключають, що українська сторона може використати їх для завдання ударів по російській території.

Між тим у лютому Politico з посилання на американський офіційних осіб написало, що проблема з питанням передачі нам ATACMS навіть не у небажанні спровокувати рф. Справа, за даними видання, полягає у нестачі “вільних” ракет. Таким чином передача цих боєприпасів призведе до дефіциту запасів США, а відповідно і до послаблення боєздатності американського війська. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, наприкінці травня президент США Джо Байден заявив, що питання надання Україні далекобійних ракет ATACMS досі розглядається. 

Головне