З пін-кодом та ключем: у Києві тестують автоматизовані укриття

З пін-кодом та ключем: у Києві тестують автоматизовані укриття

У Києві тестують систему автоматизованого відкриття сховищ. Перший такий пристрій з'явився в одній зі споруд цивільного захисту в Дарницькому районі столиці.

Про це повідомив речник КМВА Михайло Шаманов в ефірі "Ми-Україна".

За його словами, двері мають відчинятися автоматично, коли спрацьовує повітряна тривога. Якщо система дасть збій, на телефони мешканців будинку прийде код, який необхідно буде ввести. А якщо і тут будуть проблеми – то у кожного буде звичайний ключ, щоб потрапити в укриття.

Крім того, диспетчер може дистанційно відкрити двері через виклик відвідувачів.

Раніше у КМВА розповідали, що система працюватиме навіть у разі вимкнення електропостачання, оскільки живиться своїм власним акумулятором.

Вихід із закритого сховища безконтактний — достатньо піднести руку до сенсорної кнопки.

Диспетчер має змогу відчиняти двері, тримати голосовий зв’язок з відвідувачами сховища, а також контролювати справність системи. У разі виникнення несправностей чи технічних проблем диспетчер може оперативно викликати технічну підтримку.

У червні, за рішенням Київради, місто додатково виділило на ремонт та облаштування укриттів 750 мільйонів гривень. Минулого та нинішнього року виділяли 1,2 мільярда грн. Гроші спрямують, зокрема, і на встановлення автоматизованої системи доступу, а також на придбання 200 модульних залізобетонних укриттів швидкого розгортання.

Нагадаємо, перевіряти укриття в Україні почали після того, як 1 червня у Києві троє людей загинули, бо у бомбосховищі, куди вони прийшли ховатися від російських ракет, виявилися зачинені двері. Тоді люди загинули прямо під тими зачиненими дверима. Серед загиблих була дитина.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, росія розташувала мобільний крематорій на території дитячого санаторію в Мелітополі.

Головне