У компанії-постачальника продуктів для Міноборони виявили €4,7 млн “чорної” готівки, - БЕБ

У компанії-постачальника продуктів для Міноборони виявили €4,7 млн “чорної” готівки, - БЕБ

Детективи БЕБ викрили схему ухилення від сплати податків компаніями, які постачали продукти Міноборони. Під час обшуків вилучили 4,7 мільйонів євро готівки. За даними слідства, компанії завищували вартість продуктів, щоб уникнути сплати податків.

Про це повідомляє Бюро економічної безпеки України. 

Кошти, які перевозила бухгалтер компанії в багажнику автомобіля, були вилучені під час слідчих заходів. Жінка не змогла пояснити походження готівки. Наразі вирішується питання про накладення арешту на вилучені кошти.

Раніше встановлено, що протягом 2022-2023 років компанія поставила Міноборони продукти на суму 14,5 мільярдів гривень з ПДВ. У процесі розслідування було виявлено документальні ознаки фіктивних операцій, що дозволили компанії уникнути сплати податків в особливо великих розмірах, завдавши бюджету значних збитків.

Детективи провели обшуки у приміщеннях компаній та за місцями проживання фігурантів, вилучивши документи та чорнову бухгалтерію. Незважаючи на дотримання законодавства під час обшуків, представники компанії заявили про тиск з боку БЕБ.

Розслідування триває за ч. 3 ст. 212 (Ухилення від сплати податків, зборів) та ч. 2 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України, а оперативний супровід здійснюється детективами стратегічного захисту економіки Територіального управління БЕБ у Київській області. Процесуальне керівництво здійснюють прокурори Київської обласної прокуратури.

Як писали “Ми-Україна” раніше, Бюро економічної безпеки викрило чергову схему розтрати державних коштів на закупівлях для Збройних сил України. Йдеться про суму у понад 100 млн гривень.

Головне