У Харкові СБУ затримала 13 посадовців за організацію схеми ухилення від мобілізації

У Харкові СБУ затримала 13 посадовців за організацію схеми ухилення від мобілізації

Служба безпеки України ліквідувала корупційну схему ухилення від мобілізації у Харкові, до якої причетний голова однієї з медико-соціальних експертних комісій та 12 спільників. За гроші вони "списували" ухилянтів з військового обліку, видаючи фальшиві довідки про інвалідність.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Схема полягала в тому, що посадовець допомагав ухилянтам уникнути призову на підставі підроблених документів. Він залучив до злочинної групи ще 12 осіб, серед яких його підлеглі, керівники медустанов та цивільні посередники.

Фігуранти виготовляли фальшиві медичні документи  для оформлення інвалідності. Для цього вони підробляли всю медичну документацію, включаючи історію хвороби пацієнта. Організатор схеми потім забезпечував виготовлення фіктивного рішення медико-соціальної експертної комісії про призначення групи інвалідності.

Ціна за такі послуги варіювалася від 2 до 5 тисяч доларів, залежно від терміновості замовлення. Для залучення потенційних клієнтів учасники групи використовували особисті зв'язки.

Встановлено, що через їхні дії понад 400 осіб призовного віку змогли незаконно уникнути мобілізації. Співробітники СБУ затримали організатора та його спільників. Під час обшуків вилучено велику кількість справ призовників, чорнові записи, мобільні телефони та комп'ютерну техніку, яка містила докази злочинної діяльності.

Серед вилучених коштів – понад 500 тисяч доларів, майже 80 тисяч євро, понад 1 мільйон гривень та російські рублі, отримані злочинним шляхом.

Служба безпеки повідомила організатору злочинної групи та його 12 спільникам про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ, вчинене за попередньою змовою групою осіб);
  • ч. 3, ч. 4 ст. 358 (підроблення документів, використання підроблених документів, вчинені за попередньою змовою групою осіб).


Затримані перебувають під вартою. Їм загрожує до восьми років позбавлення волі.

Триває розслідування для притягнення всіх винних до відповідальності. Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Харківській області за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора та Харківської обласної прокуратури.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, прокурори Офісу Генерального прокурора спільно з Державним бюро розслідувань викрили керівницю обласного центру медико-соціальної експертизи та її сина, який обіймає посаду в управлінні Пенсійного фонду, на незаконному збагаченні та махінаціях з медичними документами. У підозрюваних виявлено понад 5 мільйонів доларів США

Головне