У Харкові розробили 16-тонну машину для розмінування, – ОВА

У Харкові розробили 16-тонну машину для розмінування, – ОВА

На Харківщині працюватиме машина для розмінувань власного виробництва. Її прототип проходив випробування в бойових умовах чотири місяці та підірвала понад 300 протипіхотних мін. Про це повідомили у Харківській ОВА.

"Це дев’ята машина для розмінування, яка працюватиме на Харківщині. Але перша - нашого харківського виробництва", - зазначив очільник ОВА Олег Синєгубов. 

У машині застосовані механізми, які дозволяють легко відновити та замінити будь-яку її деталь навіть у випадку наїзду на протитанкову міну та пошкоджень. 

Харківська розробка працює дистанційно, на відстані 300 метрів, аби не було загрози ураження уламками для людей. Загальна її вага сягає 16 тонн, а швидкість роботи - 3-4 км/год. 

Крім того, машина має чотири камери, що допомагають в управлінні, а також здатна знешкоджувати 95 % всіх мін. 

В ОВА додали, що навчання операторів триватиме кілька тижнів. Після цього машину одразу спрямують на один із "найзасміченіших" напрямків.

Як писали "Ми-Україна" раніше, в Україні тестують вітчизняний дрон-розміновувач ST1. Це автономний дрон для пошуку мін. Він обладнаний котушкою індуктивності та сенсорами, які дозволяють облітати перешкоди на низькій висоті. Також апарат має потужний мікрокомпʼютер, що обробляє дані та передає їх саперам у режимі реального часу.

 

Головне