У Канаді обвинуватили китайську авіацію у небезпечному маневрі біля її гвинтокрила 

У Канаді обвинуватили китайську авіацію у небезпечному маневрі біля її гвинтокрила 

Канада заявила, що запуск китайським бойовим літаком сигнальних ракет перед канадським військовим гелікоптером над Південно-Китайським морем міг стати причиною ураження вертольоту. На цьому наголосив офіцер авіації Військово-морських сил Канади майор Роб Міллен, пише CNN.

Інцидент стався у неділю, 29 вересня, у повітряному просторі над міжнародними водами.

"Ризик для гвинтокрила полягає в тому, що ракети могли потрапити у лопаті несучого гвинта або двигуни, тому ці дії були класифіковані як небезпечні, нестандартні і непрофесійні", - сказав Міллен.

Офіцер додав, що того дня стався ще один інцидент з китайськими винищувачами. Тоді літаки КНР підлетіли до іншого канадського вертольота на небезпечну відстань у менш як 35 м. 

У ВМС Канади зауважили, що і вони, і інші країни неодноразово ставали свідками агресивних маневрів китайської авіації проти літаків третіх країн, але подібні дії з їхнього боку щодо гвинтокрилів є великою рідкістю.

На запит про коментар стосовно вказаної ситуації у МЗС КНР завили, що їм нічого про це невідомо. 

"Ми багато разів оголошували нашу тверду позицію щодо канадських військових літаків, які ведуть розвідку поблизу територіального повітряного простору Китаю. Ми сподіваємося, що Канада утримається від своєї неналежної поведінки, щоб уникнути ускладнення ситуації", - додав представник відомства Ван Веньбінь.

Нагадаємо, наприкінці жовтня Сполучені Штати обвинуватили Китай у небезпечному перехопленні американського бомбардувальника китайським винищувачем, яке ледь не завершилося зіткненням двох літаків.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у травні в американському Міноборони публічно заявили про невиправдано агресивні маневри китайської авіації. Йдеться про випадок з винищувачем J-16 ВПС КНР, який пролетів перед носом RC-135 Rivet Joint, змусивши американський літак-розвідник пройти крізь турбулентність.

 

Головне