У Greenpeace заявили про масове забруднення територій хімікатами і нафтопродуктами через підрив рф Каховської ГЕС

У Greenpeace заявили про масове забруднення територій хімікатами і нафтопродуктами через підрив рф Каховської ГЕС

Через підрив росією дамби Каховської ГЕС може відбутися витік шкідливих речовин, а саме хімікатів та нафтопродуктів у житлові та сільськогосподарські зони. Про це заявили у Greenpeace.

"Руйнування росією Каховської дамби може призвести до витоку хімікатів, нафти та бензину, які використовуються в житлових, сільськогосподарських, промислових та комерційних зонах. Дослідження Greenpeace, проведене на основі супутникових даних, показало, що були затоплені нафтопереробні заводи, автозаправні станції, теплоелектростанції та різноманітні склади. Сукупно - 32 об’єкти. Також щонайменше 150 тонн моторного мастила, за попередньою інформацією, витекло у воду в перші дні катастрофи", - зазначили екозахисники.

При цьому вони наголосили, що навіть незначна кількість хімікатів може сильно забруднити ґрунт та водойми. А це, своєю чергою, призведе до відсутності чистої питної води.

Крім того у Greenpeace заявили, що через підрив Каховської ГЕС всі ці хімікати  можуть опинитися у Чорному морі, що спричинить його забруднення та забрудження прибережних зон.

Також екоактивісти нагадали і про негативні наслідки через підрив Каховської ГЕС для Дніпра через знищення популяцій риб, птахів, земноводних і тварин.

В Greenpeace наголосили, що після відходу води потрібно очікувати масштабного забруднення продуктами нафтопереробної галузі та промислової і побутової хімії. Також можливе забруднення важкими металами ґрунту та водоймів.

У Greenpeace показали забруднення територій через підрив Каховської ГЕС
У Greenpeace показали забруднення територій через підрив Каховської ГЕС

Як повідомляли "Ми-Україна", голова Мінкульту Олександр Ткаченко заявив, що осушені внаслідок підриву Каховської ГЕС території дуже цікавлять “чорних археологів”. На цих територіях колись знаходилися козацькі січі і саме вони цікавлять “чорних археологів”.

Головне