У Франції мери закликають до мітингів проти заворушень

У Франції мери закликають до мітингів проти заворушень

У Франції Асоціація мерів міст закликала громадськість та посадовців зібратися біля ратуш по всій країні в понеділок, 3 липня, проти заворушень. Мери хочуть продемонструвати масовий спротив насильницьким протестам.

Про це повідомило видання RFI. Як зазначається, заклик до "мобілізації громадян задля повернення до порядку" пролунав після того, як будинок одного з мерів у передмісті Парижа Л'Аї-ле-Роз був протаранений палаючим автомобілем.

Напад, внаслідок якого була поранена дружина мера, викликав масове обурення.

Таким чином у прес-релізі Асоціації мерів країни зазначається, що "громади скрізь у Франції стали ареною серйозних заворушень, які спрямовані проти республіканських символів".

Після зустрічі в неділю, 2 липня, з міністрами уряду в офісі президента Еммануеля Макрона повідомлялося, що французький президент зустрінеться з головами двох палат парламенту. Це мало статися в понеділок. Водночас зустріч з мерами понад 220 міст, які постраждали внаслідок заворушень, має відбутися у вівторок.

Нагадаємо, уряд Франції може запровадити в країні надзвичайний стан після вбивства 17-річного хлопця в Парижі. У країні за п’ять днів протестів затримали понад 2000 осіб. Середній вік протестувальників 12-18 років. Зʼясувалось, що у більшості дітей немає батька, а матері працюють 20 годин на добу. Діти живуть самі по собі.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, у Швейцарії слідом за Францією на вулицях почалися протести. Наразі відомо про більше сотню протестуючих, частину з них вже затримали. Протест не був мирним – люди били вітрини та двері магазину. Вони також кидали в поліцію бруківку та пляшки із запалювальною сумішшю.

Головне