У Фінляндії поліція викрила торговців людьми: серед жертв є українці

У Фінляндії поліція викрила торговців людьми: серед жертв є українці

У Фінляндії центральна кримінальна поліція разом з естонськими правоохоронними органами провела розслідування можливих випадків торгівлі людьми за обтяжливих обставин у будівельному секторі. Серед жертв зловмисників були громадяни різних країн, зокрема, України.

Про це повідомило фінське видання Yle. Як зазначається, іноземців (переважно громадян Латвії, Естонії та України) залучали до Фінляндії для роботи. Умови нагадували примусову працю. Фігурантами справи визначено 11 осіб. Прокуратура пред'явила їм звинувачення, зокрема, у торгівлі людьми за обтяжуючих обставин, шахрайстві з пенсійними внесками за обтяжуючих обставин та злочинів із застосуванням вогнепальної зброї.

Ймовірно, що підозрювані обіцяли робітникам безкоштовне житло у Фінляндії та зарплату за виконану роботу. Таким чином вони залучали працівників до виконання різних завдань у сфері будівництва через засновані ними фірми.

Працівників, які приїхали до країни, фігуранти обманювали, втягували в борги та змушували працювати. Вони користувалися їхньою залежністю від роботодавця через відсутність знань мови та брак ресурсів. Люди насправді мали платити за житло. При цьому з їхньої заробітної плати вираховували різні витрати, наприклад, на спецодяг та обладнання.

Роботодавець також накладав грошові штрафи та утримав суми із зарплати. Вони пояснювалися, зокрема, пропусками, неякісно виконаною роботою або використанням телефону в робочий час. Стосовно деяких працівників застосовували насильство та погрози.

"За даними попереднього розслідування, зарплата кількох людей була настільки низькою, що вони навіть заборгували своєму роботодавцю", - йдеться у повідомленні.

У поліції розповіли, що потерпілих можуть бути сотні.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, фінські спецслужби завдали результативного удару по агентурній мережі розвідки російської федерації всередині країни. Шпигунство рф у Фінляндії, за даними місцевого аналога нашої СБУ – SUPO, за минулий рік суттєво ослабло.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.