У ексомбудсменки виявили ознаки незаконного збагачення на суму понад 42 млн грн, - НАЗК

У ексомбудсменки виявили ознаки незаконного збагачення на суму понад 42 млн грн, - НАЗК

НАЗК встановило ознаки незаконного збагачення на майже 10 мільйонів гривень та недостовірного декларування на понад 32,4 мільйонів гривень у колишньої омбудсменки, яка наприкінці 2023 року була членом правління Пенсійного фонду України.

Про це повідомляє Національне агентство з питань запобігання корупції. 

За результатами повних перевірок декларацій за 2022 та 2023 роки, НАЗК виявило у діях ексомбудсменки, яка була членкинею правління Пенсійного фонду України ознаки незаконного збагачення на майже 10 мільйонів гривень та недостовірного декларування на понад 32,4 мільйонів гривень.

Зокрема, перевірка декларації за 2022 рік показала, що ексомбудсменка не відобразила 2,4 мільйонів гривень доходу, який вона використала для погашення банківської позики, та задекларувала 10 мільйонів гривень нібито отриманої позики від третьої особи. Проте вказаний “позичальник” зізнався, що його попросили оформити позику на користь декларантки, хоча власних коштів для цього він не мав. У декларації за 2023 рік ця сума зросла до 20 мільйонів гривень.

“Крім того, за результатами повної перевірки декларації за 2023 рік НАЗК також встановило ознаки незаконного збагачення у зв’язку з набуттям декларанткою грошових активів з непідтверджених джерел для погашення позики перед банком, розмір яких перевищує її законні доходи на 9,9 млн грн”, - йдеться у повідомленні. 

Національна поліція України на підставі матеріалів НАЗК розпочала кримінальні провадження за статтями про незаконне збагачення (незаконне збагачення) та недостовірне декларування  (недостовірне декларування).

Як писали “Ми-Україна” раніше, народний депутат України IX скликання, обвинувачений у спробі підкупу керівництва Мінвідновлення, 18 вересня не з’явився до Вищого антикорупційного суду. У зв'язку з цим, САП ініціювала стягнення застави та оголошення нардепа в розшук.

Головне