У другому турі виборів до Сейму Литви перемогли опозиційні соціал-демократи

У другому турі виборів до Сейму Литви перемогли опозиційні соціал-демократи

Литовська соціал-демократична партія здобула впевнену перемогу на парламентських виборах, отримавши 52 місця у Сеймі. Про це повідомляє LRT за підсумками другого туру голосування.

Правляча партія "Союз Вітчизни — Литовські християнські демократи" посіла друге місце з 28 мандатами. Третє місце виборола націоналістична "Зоря Нямунаса" з 20 місцями.

Лідерка соціал-демократів Вілія Блінкявічуте вже розпочала переговори про формування коаліції. Вона провела зустріч з партією "За Литву" (14 місць) та планує залучити до коаліції Союз фермерів і зелених (8 місць). Для більшості у 141-місному Сеймі коаліції потрібно щонайменше 71 депутат.

Після поразки на виборах Габріелюс Ландсбергіс, голова "Союзу Вітчизни" та чинний глава МЗС Литви, оголосив про свою відставку з посади лідера партії. Він також не працюватиме в новому складі парламенту.

Явка у другому турі виборів склала 41,31%, що нижче за показник першого туру (52%).

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки закликають Тбілісі провести ретельне розслідування повідомлень про порушення, пов'язані з парламентськими виборами.

Як писали "Ми-Україна" раніше, президент Польщі Анджей Дуда виступив категорично проти будь-яких територіальних поступок росії у війні проти України. 

Головне