У Чорному морі відкриють коридори для цивільних суден: як працюватимуть

У Чорному морі відкриють коридори для цивільних суден: як працюватимуть

У Чорному морі відкриють нові коридори для цивільних суден. Перші кораблі пройдуть ним протягом кількох днів.

Про це заявив речник командування Військово-морських сил України Олег Чалик, пише інформаційне агентство Reuters. Як зазначається, коридор буде використовуватися торговельними суднами, заблокованими в українських портах Чорного моря. Він також необхідний для перевезення зерна та сільськогосподарської продукції.

"Сьогодні запрацював новий тимчасовий гуманітарний коридор. Коридор буде дуже прозорим, ми поставимо камери на кораблі і буде трансляція, щоб показати, що це суто гуманітарна місія і не має воєнної мети", - розповів Чалик.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна хоче застрахувати судна, які йтимуть “зерновим коридором”. Водночас усі торгові судна, які йдуть через дунайські порти, вже застраховані.

“Україна застрахувала всі торгові судна, які здійснюють експорт та імпорт товарів через дунайські порти. Зараз ми на уряді обговорюємо і, переконаний, ухвалимо рішення про страхування суден і відповідних компаній, які йтимуть по “зерновому коридору”, – розповів глава українського уряду.

Він також зазначив, що ризики стосовно Чорного моря очевидні.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган здатний повернути “зернову угоду”, однак Україна шукає альтернативні шляхи експорту продукції.

“Так, я думаю, що він (президент Ердоган, – ред.) може (повернути “зернову угоду”, – ред.). Ми знаємо, що турецька дипломатія співпрацює з російською. Тим часом ми будуємо альтернативні шляхи експорту пшениці та інших продуктів, не йдучи через Чорне море”, – зазначив Кулеба.

Головне