У Червоному морі вже тиждень горить уражений хуситами танкер: висока загроза розливу нафти

У Червоному морі вже тиждень горить уражений хуситами танкер: висока загроза розливу нафти

Нафтовий танкер MV Sounion, уражений єменськими минулого тижня в Червоному морі, продовжує горіти. Існує серйозна загроза витоку нафти, що може призвести до однієї з найбільших екологічних катастроф в історії, попередили у Пентагоні.

Як пише BBC, грецький танкер, на борту якого "знаходиться понад 150 000 тонн (або мільйон барелів) сирої нафти", зазнав нападу 21 серпня. Спочатку він був обстріляний з двох невеликих човнів, а потім у нього влучили три невпізнані снаряди, що призвело до пожежі та зупинки двигуна. 25 членів екіпажу були врятовані європейським військовим кораблем наступного дня.

Спроби врятувати судно були зірвані хуситами, які погрожують новими атаками. Два буксири, відправлені для порятунку пошкодженого судна, також опинилися під загрозою нападу.

Держдепартамент США висловив глибоку стурбованість ситуацією, попереджаючи, що потенційний розлив нафти може бути в чотири рази більшим, ніж катастрофа Exxon Valdez 1989 року біля берегів Аляски.

Хусити, які контролюють більшу частину Ємену, стверджують, що протягом 10 місяців атакують кораблі в Червоному морі на підтримку палестинців у війні між Ізраїлем та ХАМАС в Секторі Гази. За цей час вони потопили два кораблі та вбили щонайменше двох членів екіпажу.

Як писав "Ми-Україна" раніше, хусити заявили про "успішну" атаку на судно MSC Sarah V із застосуванням новітнього балістичного озброєння

Головне