У боях за Україну загинув російський опозиціонер Ільдар Дадін

У боях за Україну загинув російський опозиціонер Ільдар Дадін

Російський опозиційний активіст Ільдар Дадін, який воював на боці України, загинув під час бойових дій у Харківській області. Про це повідомляє видання Meduza.

Інформацію про смерть Дадіна 5 жовтня оприлюднила колишня журналістка "Ехо Москви" Ксенія Ларіна у соцмережі X. За її словами, вона дізналася про це від Ігоря Волобуєва, колишнього віцепрезидента Газпромбанку, який отримав інформацію від побратима загиблого.

Наразі інші джерела не підтвердили факт загибелі Дадіна.

Ільдар Дадін став відомим як перший росіянин, засуджений за статтею про неодноразове порушення правил проведення мітингів, яка з'явилася в Кримінальному кодексі РФ у 2014 році. Через це положення закону навіть отримало неофіційну назву "дадінська стаття".

У грудні 2015 року засуджений до 3 років ув'язнення (пізніше термін скоротили). У листопаді 2016 року повідомив про тортури у в'язниці. У лютому 2017 року вирок було скасовано. На початку 2023 року приїхав в Україну та приєднався до ЗСУ.

Воював у складі "Сибірського батальйону" під позивним "Ганді". Дадін став символом спротиву авторитарному режиму в росії, а його справа привернула увагу до репресій проти громадських активістів.

Його рішення воювати на боці України проти російської агресії було послідовним продовженням його боротьби за демократичні цінності.

Як писали "Ми-Україна" раніше, на війні проти країни-агресорки росії загинув 35-річний зять вбитої мовознавиці Ірини Фаріон Василь Особа. Про це повідомляє дружина українського захисника Софія Семчишин.

 

Як писали "Ми-Україна" раніше, протягом тижня російські окупанти застосували близько 20 ракет різних типів, понад 800 керованих авіаційних бомб і майже 400 ударних БпЛА. 

 

Головне