Туреччина, Румунія та Болгарія готують спільну операцію зі знищення мін у Чорному морі

Туреччина, Румунія та Болгарія готують спільну операцію зі знищення мін у Чорному морі

Три країни НАТО - Туреччина, Румунія та Болгарія - працюють над угодою про спільне розмінування Чорного моря. Про це пише Bloomberg.

За даними видання, у Анкарі може пройти зустріч заступників міністрів оборони трьох вищезгаданих країн НАТО, на якій планують узгодити деталі угоди про розмінування Чорного моря. Нині невідомо, чи підпишуть сторони за результатами переговорів якийсь документ.

Також зазначається, що у Міністерствах оборони Туреччини, Румунії та Болгарії жодним чином не коментують цю інформацію. 

У разі підписання угоди спільні роботи Туреччини, Румунії та Болгарії зі знищення морських мін не будуть вважатися операцією НАТО. Однак це буде перша велика співпраця країн-членів Альянсу після повномасштабного вторгнення росії в Україну. 

Очікується, що угода щодо розмінування Чорного моря дозволить побороти загрозу головному торговому шляху, особливо зерновому, і енергетичним дослідницьким суднам у цьому районі.

Як повідомляли "Ми-Україна", біля узбережжя Туреччини у неділю, 19 листопада, через шторм на дві частини розколовся суховантаж Pallada, який йшов з Одеси. Інцидент стався поблизу чорноморського порту Зонгулдак, у районі Караденіз, що на схід від Стамбула. Корабель стояв у порту під прапором Панами.

Головне