Ціни на уранове паливо сягнули небувалих від аварії на "Фукусімі" максимумів: у чому причина

Ціни на уранове паливо сягнули небувалих від аварії на

Уранове паливо зросло в ціні до 12-річного максимуму. Його вартість злетіла до рівня, небаченого з часів катастрофи на японській Фукусімі у 2011 році, пише FT.

Актуальна інформація від постачальника цінових даних UxC свідчить про стрибок вартості так званого "жовтого пирога" (урановий концентрат, що є сировиною для виробництва ядерного палива) за місяць склав майже 12%. Це дозволило ціні здолати піковий показник 2022 року і вийти на 65,5 доларів за фунт.

"Попит на уран підняти світові уряди - від Вашингтона до Сеула та Парижа - які прагнуть енергетичної незалежності за рахунок продовження терміну служби існуючого парку ядерних реакторів, оскільки вони розглядають можливість будівництва нових заводів після різкого злету цін на газ через повномасштабне вторгнення рф в Україну", - пише видання.

Автори матеріалу вважають, що ця подія є "великим кроком на шляху до відродження атомної енергетики", роль якої була підірвана катастрофою на Фукусімі.

"Дні покупки урану по 40 доларів пройшли — і, ймовірно, також за 50 чи 60 доларів. Нам знадобляться нові постачання", - заявив Грант Ісаак, фіндиректор канадської САМЕСО - другого за обсягами виробника урану у світі.

Ще одним фактором, який послужив нинішньому стрибку цін, стало масове згортання проєктів з урановидобування після трагедії на АЕС в Японії і падіння попиту на сировину у зв'язку з активним виведенням країнами свої атомних станцій з експлуатації, які за нею послідували.

Нагадаємо, український уран, видобутий на потужностях Східного гірничо-збагачувального комбінату (СхідГЗК) вирушив до Канади. Перший вантаж відправився в межах укладеної навесні угоди між “Енергоатомом” та канадською САМЕСО, повідомила 15 вересня Національна атомна енергогенеруюча компанія.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Туреччина домовляється з Китаєм про будівництво нової атомної електростанції, що може значно допомогти знизити імпорт нафти та газу.

Головне