Ціни на автогаз в України можуть зрости: Куюн назвав причину

Ціни на автогаз в України можуть зрости: Куюн назвав причину

Українцям варто приготуватись до здорожчання автогазу. Орієнтовно ціни зростуть на 3 грн за літр, розповів експерт паливного ринку, директор консалтингової групи "А95" Сергій Куюн.

В коментарі "РБК-Україна" він роз'яснив, що підвищення вартості палива стане наслідком блокування поляками кордону. За його словами, постачальникам автогазу через технічні причини переорієнтуватися на залізницю тяжко й вони мусять об'їжджати польський кордон через Словаччину чи Румунію, а це коштуватиме їм приблизно 3 грн на літр.

"По скрапленому газу очікуємо здорожчання. Але, якщо восени здорожчання було через дефіцит, бо 30% імпорту було заблоковано, то зараз дефіциту не буде. Але Польща залишається великим постачальником автогазу", - зазначив він.

Ціни на бензин та дизель, як очікується, зростати через блокаду кордону не будуть. Річ у тім, що вони ввозяться з Польщі в Україну головним чином залізницею.

Нагадаємо, минулого тижня Куюн анонсував підвищення вартості бензину на АЗК. Він пояснив це явище зростанням світових цін на нафту. 

"Ми все купуємо за імпортом, все купуємо по світових цінах і, відповідно, закупівельна вартість почала зростати. Вже бачимо, як пару тижнів мережі з економсегмента так званого почати по-тихеньку підтягувати ціни - кожного дня 20-30-50 копійок, але процес пішов", - сказав тоді експерт. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, Куюн розповів, що широкомасштабне вторгнення рф в Україну вплинуло на логістику та призвело до збільшення ціни на паливо для українців. В середньому кожен громадянин нині переплачує до 8 грн на літрі бензину.

Головне