Цієї ночі Україна вперше застосувала ППО проєкту FrankenSAM: що це за система

Цієї ночі Україна вперше застосувала ППО проєкту FrankenSAM: що це за система

У ніч на 17 січня своє бойове хрещення пройшла система ППО проєкту FrankenSAM. В ході відбиття нальоту російських ударних дронів їй вдалось знищити один з "шахедів", розповів очільник Мінстратегпрому Олександр Камишін. 

Під час брифінгу у швейцарському Давосі міністр розповів, що засіб повітряного нападу був ліквідований на відстані дев'яти кілометрів. В цілому цієї ночі у небі над Україною було збито 19 з 20 дронів-камікадзе. 

"Розвиток нової системи ППО потребує років... ми вирішили зробити саморобну ППО, взяли радянські компоненти і достосували до них західні ракети. Або брали західні пускові установки і пристосовували до них радянські ракети. Я радий повідомити, що одна з таких систем вперше сьогодні вночі була використана успішно. Ми за дев'ять кілометрів збили "шахед". У нас приблизно п'ять проєктів у цьому портфелі, я дуже радий, що ми вже всі ці системи розгорнули на полі битва, захищаючи наші небеса та наших людей", - сказав Камишін. 

Як відомо, торік восени видання NYT анонсувало появу в Україні нових гібридних систем протиповітряної оборони, створених спільними зусиллями американських та українських інженерів. За основу вони взяли радянські та західні зразки озброєння та назвали цей проєкт FrankenSAM. Програма поєднує передові ракети класу "земля-повітря" західного калібру з переобладнаними пусковими установками радянських часів або радарами, які ЗСУ мають у наявності. 

"Один поєднує радянські пускові установки "Бук" і американські ракети Sea Sparrow, інший поєднує радари радянських часів і американські ракети Sidewinder... третя - ракетна система Hawk", - вказано у тексті статті. 

Випробування вони пройшли на території США, після чого їх було передано в Україну. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, російські загарбники вдарили ракетами "Онікс" по Одеському і Білгород-Дністровському районах

Головне

Інавгурація російського диктатора Володимира Путіна, яка має відбутися 7 травня, є спробою створити ілюзію законності майже довічного перебування при владі цієї людини, заявили в МЗС.