Це станеться цьогоріч: Міноборони Нідерландів про передачу F-16 Україні

Це станеться цьогоріч: Міноборони Нідерландів про передачу F-16 Україні

Очільниця Міноборони Нідерландів Кайса Оллонґрен висловила впевненість у тому, що обіцяні Україні винищувачі F-16 Київ отримає вже цього року. 

"Ми справді наполегливо працюємо над цим. Над цим також наполегливо працюють українці. Це станеться цього року, я певна", - заявила міністерка.

Водночас більш конкретні терміни передачі літаків Оллонґрен не вказала: "Я не можу назвати конкретний час і дату прямо зараз".

Її заява пролунала після того, які вона прибула на саміт глав Міністерств оборони країн-членів ЄС у Брюсселі. Захід відбудеться 31 січня.

Як відомо, напередодні Нідерланди заявили про виділення 122 мільйони євро для України на боєприпаси, обладнання та кібербезпеку. Близько 87 мільйонів євро підуть на закупівлю артилерійських снарядів. За даними Bloomberg, Євросоюз не виконає дану Україну обіцянку щодо передачі 1 000 000 боєприпасів до настання весни 2024 року, натомість до вказаної дати отримаємо 600 000 снарядів.

Нагадаємо, Повітряних силах ЗС України раніше пояснювали, що аби обіцяні західними союзниками винищувачі F-16 ефективно працювали, а не просто територіально знаходились на українській землі, "повинно бути готове все: і пілоти, і інфраструктура, інженери". 

Як писав "Ми-Україна" раніше, 31 січня вранці бойовий літак F-16 американських Військово-повітряних сил впав під час здійснення тренувального польоту біля узбережжя Південної Кореї. Пілот вижив. Це вже другий випадок падіння F-16, що базувалися в Кореї, за два місяці і третій - менш ніж за рік.

Головне