Трибунал повинен зобов'язати росію знести Керченський міст, - Україна у Гаазі

Трибунал повинен зобов'язати росію знести Керченський міст, - Україна у Гаазі

На слуханнях в Арбітражному трибуналі в Гаазі Україна закликала зобов'язати Росію демонтувати незаконно збудований Керченський міст. Про це повідомила заступниця Агента України Оксана Золотарьова під час завершального виступу.

За її словами, демонтаж споруди - єдиний спосіб відновити вільне судноплавство через Керченську протоку для всіх країн, як це передбачено міжнародним морським правом. Крім того, це необхідно для захисту морського середовища та підводної культурної спадщини регіону.

Справа розглядається з 2016 року, коли Україна подала позов проти росії за порушення фундаментальних принципів морського права. Йдеться про право на транзитний прохід, свободу судноплавства та зобов'язання щодо захисту підводного середовища.

Слухання триватимуть до 5 жовтня 2024 року і є здебільшого закритими для громадськості. Публічними залишаються лише вступні та заключні виступи представників сторін.

"Трибунал повинен зобов'язати росію демонтувати та прибрати так званий "Керченський міст". Демонтаж мосту є єдиним способом відновити прохід для суден усіх країн, які використовували протоку в минулому, і суден, які будуть використовувати протоку в майбутньому", – зазначила Золотарьова.

Нагадаємо, лідер Північної Кореї Кім Чен Ин заявив, що країна готова застосувати всі наявні засоби, включаючи ядерну зброю, у разі нападу на її суверенітет.

Як писали "Ми-Україна" раніше, Україна вперше показала іноземним партнерам експериментальний зразок причіпної артилерійської установки "Богдана".

Головне