Третина бюджету України йде на виплати військовим, – Мінфін

Третина бюджету України йде на виплати військовим, – Мінфін

Третина бюджету України йде на виплати військовим, які становили майже 520 млрд гривень за сім місяців 2023 року. Вони є найбільшою статтею видатків загального фонду держбюджету.

Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів України. Як зазначається, усього за січень-липень 2023 року видатки загального фонду державного бюджету становили 1,64 трлн гривень, з яких у липні – 231,8 млрд гривень.

При цьому найбільшою статтею видатків (40,8% від загального обсягу) була оплату праці з нарахуваннями – на неї витратили 669,9 млрд гривень. Водночас на грошове утримання військовослужбовців спрямовано 518,8 млрд гривень.

Другою найбільшою статтею є оплата використання товарів і послуг (24,8% від загального обсягу видатків). На них спрямували 406,3 млрд гривень, зокрема 65,3 млрд гривень у липні.

Більша частина цієї ж суми йде на Сили оборони: 276,9 млрд гривень витратили на придбання військової техніки, озброєння, боєприпасів, засобів індивідуального захисту, пального, харчування тощо.

Інші 78,6 млрд гривень перераховали Національною службою здоров’я на програму державних гарантій медичного обслуговування населення.

Третьою за обсягом статтею було соціальне забезпечення (пенсії, стипендії тощо) – 304,6 млрд гривень.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, військовий бюджет України за рік зріс на 640%, розповів заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв. За його словами, Україна наразі не може перейти на планування військового бюджету через те, що цифри цього бюджету постійно зростають. 

Головне