Тортури, полон, в'язниця і рабство: куди зникають українці в окупації (ВІДЕО)

Тортури, полон, в'язниця і рабство: куди зникають українці в окупації (ВІДЕО)

Чотири місяці у тюрмі та ще два у полоні: через тортури і знущання пройшла жителька Кам'янки-Дніпровської Запорізької області Олена Ягупова. Під окупацією це місто було з кінця лютого. Коли туди прийшли росіяни жінка не встигла виїхати - за нею прийшли відразу, тому що її чоловік - військовослужбовець ЗСУ.

В ексклюзивному інтерв'ю нашій кореспондентці Олені Каптюх героїня розповіла, куди зникають українці в окупації та що з ними там відбувається.

Олена не бачилась з чоловіком півтора року. Артур з першого дня повномасштабного вторгнення вирушив на фронт, а вона пережила окупацію, тортури і полон.

До війни родина жила у Кам'янці-Дніпровській, мала будинок, собак і чимале господарство. Їхні шестеро дітей вже дорослі і мешкали окремо.

Коли росіяни окупували Кам'янку-Дніпровську почались так звані "чистки", загарбники почали шукати родини українських військових.

Олена розповіла, що спершу її привели в місцевий райвідділ, де були десятки таких самих ув'язнених. Тоді і почались тортури.

"Вони били, розбили мені голову, були рани у двох місцях. Дволітровою пляшкою води били по потиличній частині.Прив'язували мене скотчем до офісного стільця, надягали на голову целофановий пакет і душили", - розповідає жінка.

У цей час Артур як тільки не намагався врятувати кохану.

Чотири місяці Олена була в тюрмі. Потім російські інтернет-канали опублікували відео. На оприлюднених кадрах можна було побачити Олену разом із двома чоловіками - Миколою Назаревичем та Костянтином Каліберовим (останній досі вважається зниклим безвісти). На камеру окупанти розповідали, мовляв, ці українці дискредитують російську армію, за що їх треба вигнати з Кам'янки-Дніпровської. Далі починається пекло, говорить Олена.

Їх трьох привезли в село Верхня Криниця.

"Нам дали лопати і сказали, що прийшов час попрацювати на користь російської федерації: окопи копати, поля розміновувати... Їх же спочатку мінували, а потім треба на цьому полі окоп рити. Дають щуп і "ідіть розміновуйте", - розповідає жінка.

Олена розкриває схему окупантів: ті знімали відео, що виганяють людей з окупації, насправді ж заганяли рити окопи. Відпустили їх, згадує жінка, коли на позиції наскочило якесь військове керівництво росіян.

Коли повернулась додому побачила пограбований будинок, а на порозі - розстріляних собак. Вона зібрала трохи речей і виїхала через росію в Європу, а потім до чоловіка та дітей в Україну

"Я навчилась у в'язниці дуже часто не плакати. Коли ти знаходишся серед ворогів вони не мають бачити та знати твої слабкості", - говорить жінка.

Зараз Олена з Артуром не відпускають один одного ні на крок. Обоє нині на лікуванні: він - після фронту, вона - після тортур. Днями пара обвінчалась, але навіть після деокупації рідної Кам'янки-Дніпровської повертатися туди вони не планують, занадто болить.

Як писав "Ми-Україна" раніше, очільник ГУР Кирило Буданов спростував гучні заяви Володимира Путіна та Олександра Лукашенка про перекидання російської ядерної зброї в Білорусь.

Головне