Тимчасовий коридор: Кубраков розповів, скільки суден вже ним скористались

Тимчасовий коридор: Кубраков розповів, скільки суден вже ним скористались

Станом на 14 жовтня загалом 21 цивільне судно вийшло тимчасовим зерновим коридором у Чорному морі. Відповідні дані навів очільник Мінрозвитку громад Олександра Кубракова. 

Він додав, що в українських портах нині перебувають ще 25 кораблів, вони очікують на завантаження.

Міністр заявив, що від моменту зриву росією Чорноморської зернової угоди агресор 17 разів масовано атакував порти та припортову інфраструктуру. За цей період окупанти встигли знищити 300 000 тонн українського зерна. Дії російської армії призведи до скорочення експортного потенціалу портів України на 40%.

Кубраков зазначив, що функціонування "зернової угоди" дало можливість країнам світу отримати близько 33 млн тонн агропродукції. За його оцінкою, якби агресора не блокував цей процес обсяг сягнув би показника у 57 млн тонн.

Нагадаємо, на початку поточного місяця Міноборони Великої Британії обвинуватило рф у намірі замінувати український гуманітарний коридор в акваторії Чорного моря. Міни, за оцінкою розвідки, можуть закласти на підходах до українських портів. Таким чином окупанти хочуть стримати експорт українських аграрних вантажів. При цьому фахівці наголосили, що російська сторона навряд чи ставить перед собою мету відкрито топити цивільні кораблі, натомість прагне перекласти провину за напади на них на Україну. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, голова українського МЗС Дмитро Кулеба зауважив, що конфлікт України і Польщі щодо експорту зерна з точки зору Європейського Союзу – це набагато менша проблема, ніж альянс України і Польщі в межах ЄС.

 

 

 

Головне