Терор "Кинджалами": як українська ППО розвінчала міф про їхню невразливість (відео)

Терор

Навіть тією кількістю систем ППО Patriot, які Україна має наразі, наші бійці з Повітряних сил ЗСУ зуміли збити понад 20 російських "Іскандерів", С-400 та 13 "Кинджалів" - ракет, які є особливою гордістю російського диктатора Путіна із категорії "аналоговнєт". Скільки "Кинджалів" росія має на озброєнні, в чому їхня небезпека і як наша ППО розвінчала міф про їхню невразливість розказує наша Дарина Добровольська.

Росіяни тероризують українців ледь не щодня, під ворожими обстрілами і цивільні об'єкти. Один з прикладів - столична дитяча лікарня, уламки від російської ракети "Кинджал" днями впали прямо на її подвір'я. Тут дивом обійшлося бех жертв.

Дісталося 11 серпня і Прикарпаттю, уламки "Кинджалу" влучили в один з приватних будинків Тут жила родина із трьома дітьми. Восьмирічний хлопчик Володя загинув.

Вилітати носії гіперзвукових аеробалістичних ракет "Кинджал" Міг-31К стали дедалі частіше. І навіть тоді, коли не атакують Україну.

"Противник проводить, ймовірно, тренувальні польоти, здійснює перельоти з одного аеродрому на інший для того, щоб розосередити авіацію і щоб ми не знали місце знаходження цих бортів", - говорить речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

Раніше ці літаки базувалися на території Білорусі, нині ж на аеродромі Саваслейка, що в Нижньогородській області рф. Аби здійснити пустки ракет росіяни відправляють їх трохи південніше, відстань до України - щонайменше 500 км, але попри це ракета здатна долетіти до будь-якого регіону нашої держави за 10-15 хвилин.

"Вона називається ще аеробалістичною ракетою, тобто балістика, але повітряного базування. Теж летить на свою ціль по балістичній траєкторії. На радарах видно, що понад 7500 км на годину", - розповідає Ігнат.

"Стартова вага ракети після скидання з винищувача 4,5 тонни, з них 500 кг - це власне вибухівка. Від такої боєголовки навіть на звичайній бомбі утворюється воронка, в яку повністю заходить людина. Там глибина понад 2,5 м, радіус - більш як 12 м. Цього достатньо, щоб знищити житловий будинок", - пояснює авіаційний експерт, провідний науковий співробітник НАУ Валерій Романенко.

Ці ракети, окрім того, що наднебезпечні, ще й дорогі. 10 млн доларів вартує один "Кинджал". До повномасштабної війни на озброєнні рф їх було близько 50 одиниць.

"Кинджали" Путін особисто назвав зброєю "аналоговнєт", але цей пафосний міф розвінчали наші сили ППО, коли вперше 4 травня перехопили її американським комплексом Patriot.

Але поки що це єдиний комплекс в Україні, який здатен збивати аеробалістичні гіперзвукові цілі. Через брак таких систем повністю закрити небо від"Кинджалів" неможливо. Тож ігнорувати будь-які польоти МіГів, що супроводжує повітряна тривога велика помилка .

"Уламок від "Кинджалу" може бути таким самим потужним, як і, наприклад ракета Х-555. Щоб ви просто розуміли, настілки це потужна і небезпечна зброя", - наголосив військовий експерт Олексій Гетьман"

Аби знищувати такі ракети Україні потрібно ще більше засобів, які здатні збивати балістику.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Сполучені Штати та Японія цього тижня домовляться про спільну роботу над розробкою та створенням ракети-перехоплювача для гіперзвукових загроз з боку рф, Китаю та КНДР.

Головне