Теракт у "Крокусі": Іран попереджав Кремль про загрозу

Теракт у

Напередодні теракту в Підмосков'ї, який став найсмертоноснішим в рф за останні два десятиліття, Іран попередив Москву про потенційну загрозу. Про це журналісти Reuters дізнались від трьох обізнаних джерел.

"За кілька днів до теракту в рф Тегеран поділився з Москвою інформацією про можливий великий теракт усередині росії, отриманою під час допитів осіб, заарештованих у зв'язку зі смертоносними вибухами в Ірані", - розповів один зі співрозмовників. 

У січні іранська розвідка відзвітувала про взяття під варту 35 осіб, причетних до вибухів у Керамні, які забрали життя майже сотні людей. Того ж місяця у Мінрозвідки країни повідомили про арешт командувача угруповання "ІДІЛ-Хорасан" (ІДІЛ-К). 

Як за теракт в рф, так і за вибухи в Ірані відповідальність на себе взяли бойовики з "Ісламської держави". ІДІЛ-К є одним з його відгалужень та вважається найкривавішим.  

Інше джерело Reueters уточнило, що Іран дійшло контактував з Кремлем стосовно майбутнього теракту, проте у розвідданих Тегерана бракувало конкретики стосовно точної цілі атаки та часу. 

"Їм (бойовикам з ІДІЛ-К - ред.) було доручено підготуватися до масштабної операції в росії... Один із терористів (арештований в Ірані) повідомив, що деякі члени угруповання вже виїхали до рф", - сказав він.

Третій інформатор з числа працівників спецслужб зауважив, що іранська влада "виконала своє зобов'язання попередити Москву на основі інформації, отриманої від заарештованих терористів"

Москва та Тегеран проігнорували запит на коментар від видання. Так само ситуацію не прокоментували і у США.

Як писав "Ми-Україна" раніше,  31 березня російська влада офіційно звинуватила Україну у теракті в концертному залі "Крокус Сіті Холл" у Підмосков'ї, який стався 22 березня.
 

Головне