Теракт рф на Каховській ГЕС: як зараз без води виживають люди на Дніпропетровщині (ВІДЕО)

Теракт рф на Каховській ГЕС: як зараз без води виживають люди на Дніпропетровщині (ВІДЕО)

Моляться на дощ, аби було чим полити городину та напоїти худобу: Грушківська громада на Дніпропетровщині майже повністю залишилася без води. Місцеві встигли дещо запастися технічною, однак кажуть, що вистачить її хіба на один полив. Ще гірша ситуація на Нікопольщині, там водопостачання немає взагалі. До того ж район щоденно обстрілюють росіяни. Як виживають без води громади розкаже наша Софія Москаленко.

Каламутну, зелену, але таку цінну дощову воду жителька Нікополя Інна набирає в усі посудини: каструлі, бочки, відра. Говорить, що треба поливати городину, переживає, чи не загине від засухи сад.

Води у крані жителі Нікопольського району не бачили понад 10 днів - з вибуху на Каховській ГЕС. Район, де живе пані Інна ще й під постійним вогнем російської армії. За її словами, інколи вибиратися за водою - справжній ризик для життя, бо за питною та технічною - потрібно йти до найближчої школи, зазвичай під обстрілами. У школі стоять чотири бочки по 1000 літрів кожна, та чи достатньо цього?

"Замовляємо обов'язково, коли вона закінчується - привозять водичку. До цього були черги, додалося ще дві бочки - і ситуація владналася. Це питна вода, але її обов'язково треба обробляти", - розповідає співробітниця місцевого водоканалу Ольга Келембет.

Не вщухає потік покупців і у точках, де питну воду продають на розлив.Володимир стоїть у черзі та розказує, що тільки за останній тиждень на воду витратив 700 гривень.

"Видають (безплатно - ред.)... але якщо у черзі стояти дві години за 20 л, то який сенс", - говорить він.

Якщо ситуацію у Нікополі в обласній владі називають критичною, на Криворіжжі справи дещо краще. Нині там без центрального водопостачання 80% Грушівської громади, проте тут жителі встигли хоч трохи запастися.

"Вважайте, зараз починається посуха. Зрошувальна система була, але все було під'єднано до насосів. Запаси були, басейни є - у кого чотири куби, у кого п'ять", - розповідає житель Грушок Борис.

Та цих 4000-5000 літрів ледве вистачить на один полив середнього господарства,говорить голова Грушівської громади Сергій Мариненко.

"У нас є колодязі, свердловини та річки, з яких можна возити воду як технічну. Будемо качати воду у машини та возити по людях", - зазначає він.

На Дніпропетровщині вже почали будівництво двох водоводів: Криворіжжю воду поставлятимуть з річки Інгулець, нікопольчанам - з Запоріжжя. Однак на прифронтовій Нікопольщині роботи постійно зупиняють через обстріли, що не вщухають ні на день.

Як писав "Ми-Україна" раніше, після нетривалого полегшення у Пекін повернулась аномальна спека. Так у четвер, 22 червня, місто зафіксувало новий температурний рекорд червня – позначка піднялася вище 41°C. Попередній червневий максимум був встановлений ще 10 червня 1961 року, коли ртутний стовпчик досягнув 40,6°C.

Головне