Телескоп Webb знайшов крижану "суперземлю", яка може бути домом для інопланетного життя

Телескоп Webb знайшов крижану

Вчені НАСА за допомогою телескопа Webb виявили крижану "суперземлю" LHS 1140 b, яка може бути потенційно придатною для життя. Раніше вважалося, що ця планета схожа на маленький Нептун, але нові дослідження показали, що вона може мати атмосферу і навіть рідку воду, пише Independent.

LHS 1140 b обертається навколо червоного карлика, розмір якого становить близько п'ятої частини нашого Сонця. Планета знаходиться в "зоні Золотовласки", де умови можуть дозволити існування рідкої води - ключового компонента для життя, яке ми знаємо.

Дослідники припускають, що до 20% маси планети може складати вода. Вона може виглядати як гігантський сніжний ком з океаном на стороні, зверненій до зірки.

Провідний автор дослідження Чарльз Кадьє з Університету Монреаля вважає LHS 1140 b найперспективнішою екзопланетою для пошуку ознак рідкої води поза Сонячною системою.

"З усіх відомих на даний момент екзопланет помірного поясу LHS 1140 b цілком може стати нашим найкращим вибором для того, щоб одного разу опосередковано підтвердити наявність рідкої води на поверхні чужорідного світу за межами нашої Сонячної системи. Це стане важливою віхою в пошуку потенційно придатних для життя екзопланет", - сказав він.

Однак для остаточного підтвердження наявності земноподібної атмосфери та рідкої води потрібні додаткові спостереження. Навіть чутливому телескопу Webb буде складно це зробити. Вчені сподіваються виявити сигнал вуглекислого газу, що вказуватиме на придатність планети для життя.

Професор Рене Дойон уточнив, що для підтвердження наявності атмосфери потрібен ще рік спостережень, а для виявлення вуглекислого газу - ще два-три роки.

Як писав "Ми-Україна" раніше, упродовж тривалого часу науковці-планетологи були переконані, що температури на Плутоні занадто низькі для існування рідкого океану під його поверхнею. Проте нові дані свідчать про можливе існування підповерхневого океану на цій планеті, попри екстремальний холод у -229°C.

 

 

Головне