Телефонна розмова Сі Цзіньпіна з Зеленським роздратувала російську політичну еліту, - Подоляк

Телефонна розмова Сі Цзіньпіна з Зеленським роздратувала російську політичну еліту, - Подоляк

Телефонна розмова лідера Китаю Сі Цзіньпіна та Президента України Володимира Зеленського роздратувала російську політичну еліту. Про це заявив радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" на каналі "Ми-Україна". 

"Телефонна розмова очільників Китаю і України абсолютно точно суттєво роздратувала ключових представників російської політичної еліти. Вони цього точно не очікували. Дивіться, що відбувається. Йде масштабна підготовка до певних наступальних дій України. Росія пробувала пригальмувати це все, і в тому числі використовуючи оцю тематику, що давайте сідати за стіл переговорів. Що робить Китай. Китай в цей момент. Спочатку посол Китаю у Франції говорить достатньо дивні речі про те, що суверенітети у пострадянських країн не дійсні. Після цього миттєву реакцію маємо Міністерства закордонних справ Китаю, що вони виключно за територіальну цілісність і суверенітет, в тому числі країн, які були створені після 1991 року, пiсля розпаду Радянського союзу. Ще пізніше до України телефонує пан Сі Цзіньпін, який чітко висловлює свою позицію щодо знову ж таки суверенітету і території. Тобто кордони це святе для Китаю. І це публічно", - наголосив Подоляк.

Також радник голови ОПУ зазначив, що дзвінок Сі Цзіньпіна до Зеленського свідчить про втрату суб'єктності росії.

"Крім того Президент Зеленський говорить, що всі оці ініціативи щодо можливостей вийти на компроміс території в обмін на мир не працюють, тому що в 2014 році ми, на жаль, повелися на цю концепцію, і вона призвела до величезної трагедії. І сьогодні треба правильно розставити крапки. І Китай почув це. І більше того, цей дзвінок пана Сі Цзіньпіна до України він говорить про те, що суб'єктності росії набагато менше", - пояснив Михайло Подоляк.

Як повідомляли "Ми-Україна", кандидат політичних наук Олексій Буряченко вважає, що президент Китаю Сі Цзіньпін був зацікавлений у розмові з главою української держави Володимиром Зеленським.

Головне