Танки Ізраїлю прорвалися на базу миротворців в Лівані: що про це каже ООН та Нетаньягу

Танки Ізраїлю прорвалися на базу миротворців в Лівані: що про це каже ООН та Нетаньягу

Два ізраїльські танки прорвалися через ворота бази миротворчих сил ООН на півдні Лівану 14 жовтня.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву ООН.

Миротворчі сили ООН заявили, що ізраїльські танки "Меркава" прорвали основні ворота бази та силоміць зайшли на її територію. Після того, як танки відійшли, поруч вибухнули снаряди, які спричинили дим. Він поширився по всій базі, що призвело до отруєння частини персоналу ООН.

Що про інцидент кажуть у ЦАХАЛ

 

Ізраїльські військові повідомили, що їхні солдати зазнали атаки протитанковими ракетами з боку бойовиків Хезболли, внаслідок чого було поранено 25 військовослужбовців. Інцидент стався поблизу посту UNIFIL, тому один із танків, який намагався евакуювати поранених під обстрілом, відступив до бази миротворців.

Речник ЦАХАЛу Надав Шошані підкреслив, що не йшлося про штурм бази, а танк лише відступив під обстрілом.

Ізраїльські військові пояснили, що використали димову завісу для прикриття евакуації поранених, тому їхні дії не створювали загрози для миротворців ООН.

Як на це відреагував Нетаньягу

 

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу звернувся до ООН із закликом вивести миротворчі сили з південного Лівану, оскільки бойовики "Хезболли" використовують їх як "живий щит". 

"Настав час вивести ВСООНЛ з опорних пунктів "Хезболли" та з районів бойових дій. Армія оборони Ізраїлю неодноразово просила про це і отримувала багаторазові відмови, і все це було зроблено з метою надати терористам "Хезболли" живий щит. Пане генеральний секретар, приберіть сили ВСООНЛ із зони ризику. Це потрібно зробити прямо зараз, негайно", - сказав він.

При цьому Нетаньягу висловив жаль через поранення миротворців і запевнив, що Ізраїль зробить усе можливе, щоб уникнути подібних інцидентів у майбутньому.

Що про це каже ООН

 

Високий представник ЄС Жозеп Боррель від імені всіх країн ЄС заявив, що такі атаки порушують міжнарожне право.

"Європейський Союз висловлює глибоке занепокоєння поточною ескалацією вздовж Блакитної лінії. ЄС засуджує всі атаки проти місій ООН. Він висловлює особливо глибоке занепокоєння стосовно атак Сил оборони Ізраїлю проти Тимчасових сил ООН в Лівані, які спричинили поранення кількох миротворців. Такі атаки проти миротворців ООН є грубим порушенням міжнародного права та є повністю неприйнятними. Ці атаки мають бути зупинені негайно", - йдеться в документі.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, ЦАХАЛ протягом доби завдав 200 ударів по об'єктах "Хезболли" у Лівані.

Головне