Світ може програти у боротьбі з малярією, торік захворіло 249 млн людей, - ВООЗ

Світ може програти у боротьбі з малярією, торік захворіло 249 млн людей, - ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що людство має всі шанси програти у боротьбі з малярією. Як пише Reuters, у свіжому звіті ВООЗ наголошується, що якщо у 2021 у світі на малярію захворіло 244 млн людей, то вже у 2022 - кількість зросла на п'ять мільйонів осіб.

Торішній показник вийшов за межі глобальних цілей щодо стримування небезпечного для людей захворювання.

Фахівці дійшли висновку, що збільшення захворюваності сталось через коронавірусну пандемію та погодні катаклізми, пов'язані з кліматичними змінами, які ставали на заваді боротьбі з малярією. Прогрес у цьому питання, який неухильно зростав з 2015 року зупинився. 

"Більше, ніж будь-коли, ми ризикуємо програти нашу боротьбу з цією хворобою. Прогрес зупинився, а подекуди пішов назад. Якщо ми не вживемо заходів зараз, малярія може різко відродитися, звівши нанівець з такими труднощами досягнуті успіхи останніх двох десятиліть", - наголосив Пітер Сендс, виконавчий директор Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

У ВООЗ підрахували, що упродовж 2022 року у світі було зареєстровано 249 млн випадків захворювання на малярію. В організації підкреслили, що прогрес у боротьбі з цією хворою вже відстає на 55% від укладеного графіка.

Експерти зауважили, що в період з 2000 по 2019 рік летальність від малярії знизилась з 864 000 до 576 000 випадків. Однак під час пандемії COVID-19 показник знову пішов вгору. Так, за підсумками 2022 року було зафіксовано смерть 608 000 людей від цього захворювання. Серед торішніх жертв переважно були малі діти. 

Видання зазначає, що наступного року, як очікується, в продаж надійдуть одразу дві вакцини проти малярії. 

Нагадаємо, в Україні на сьогодні циркулює понад 13 штамів коронавірусної інфекції. За минулий тиждень від неї померло 56 осіб. Наразі перевищено епідемічний поріг у трьох областях - Тернопільській, Житомирській і Чернівецькій.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у листопаді на Київщині зафіксували випадок захворювання на гепатит А. 

Головне