Свідків Єгови в росії засудили до безпрецедентних термінів ув'язнення  

Свідків Єгови в росії засудили до безпрецедентних термінів ув'язнення  

Троє членів релігійної групи Свідків Єгови в росії отримали безпрецедентно суворі вироки - понад вісім років ув'язнення кожен за звинуваченням у так званій "екстремістській діяльності". Про це пише Reuters.

За словами представника релігійної групи Джаррода Лопеса, ці вироки пов'язані з поліцейським рейдом 2018 року, коли близько 50 Свідків Єгови зібралися на громадський, а не релігійний захід у кафе. Цей випадок яскраво демонструє, що російська влада трактує навіть мирні зібрання членів організації як протизаконну діяльність.

Найсуворіший вирок отримав Микола Полеводов - 8,5 років позбавлення волі. Віталій Жук засуджений до 8 років і 4 місяців, а Станіслав Кім - до 8 років і 2 місяців. Крім того, три жінки, включаючи дружину Жука, отримали умовні терміни від 4 до 5 років.

Один з засуджених, Микола Полеводов, наголосив на релігійному характері переслідування: "Всі факти, розглянуті в ході цього процесу, ясно доводять, що мене переслідують не за реальні злочини, а за мої релігійні погляди".

Ця ситуація є частиною ширшої кампанії проти Свідків Єгови в рф, яка розпочалася у 2017 році, коли Верховний суд країни визнав організацію "екстремістською" та заборонив діяльність майже 400 її осередків. З того часу, за даними Лопеса, було проведено обшуки у 2102 домівках Свідків Єгови, порушено кримінальні справи проти 811 осіб, а 170 з них засуджено до позбавлення волі.

Як писав "Ми-Україна" раніше, на початку червня правоохоронні органи рф затримали в Москві громадянина Франції Лорана Вінатьє, який є співробітником Швейцарського Центру гуманітарного діалогу. Чоловіка обвинуватили у зборі інформації про російську військову діяльність без реєстрації "іноземним агентом".

Головне