Свічки, генератори та павербанки: як підготуватися до зими та що купити вже зараз

Свічки, генератори та павербанки: як підготуватися до зими та що купити вже зараз

На дворі ще літо, а енергетики вже попереджають про важку зиму. Фахівці кажуть, що у найкращому разі до опалювального сезону вдасться відновити хіба 40% високовольних мереж. Отже, яким має бути стратегічний список на зиму та що варто готувати вже зараз аби не переплачувати потім розповідає наша Вікторія Дмитренко.

Сценарії на прийдешню зиму розглядаються різні: це і віялові відключення, і ймовірні обстріли, і знову вмикання генераторів, виконання ліхтарів та свічок. Чи змінилися ціни на ці речі?

У столичних супермаркетах біля полиць з такими ще затребуваними взимку свічками порожньо, ціни не змінилися - від 2 до 100 гривень і вище в залежності від якості та виробника. Покупці ж переважно обирають товари для декору та затишку.

Там де ліхтарики та павербанки також не велелюдно, а товар пропонують зі знижками у 10-25%. Найдешевші ліхтарі - від 50 грн, павербанки гарної ємності - від 900 грн, мінус 40% до старої ціни - туристична газова плита. Один з таких варіантів - 600 грн на одну конфорку. Покупці поки такі пропозиції оминають, кажуть, що здебільшого роблять їстівні запаси.

А як щодо генераторів? Якщо ще минулої осені на цей пристрій подекуди робили замовлення на декілька місяців вперед зараз у столичних магазинах вибір на будь-яку ціну. Товар пропонують зі знижками від 5 до 70% і це при тому, що ціни на генератори в середньому впали на 30%.

"Я думаю, що такого великого попиту як минулого року не буде. Тому що зараз все всі накупили собі генераторів. В середньому за місяць з магазину продається один-два генератори", - говорить Ігор Молодан, інструктор з виживання та безпеки.

Ціни на них стартують від 10 000 грн і вище, тоді як взимку було не менше 30 000. І це треба було ще пошукати за таку ціну.

Загалом і експерти, і покупці, з якими говорила наша кореспондентка, кажуть, що стратегічний список на зиму залишиться незмінним. До нього входять:

  • теплий одяг та ковдри,
  • потужні павербанки,
  • запаси пального, генератори,
  • свічки та ліхтарики,
  • запаси питної води,
  • консерви, сублімована їжа, швидкосупи та каші,
  • корми для тварин.

Експерти радять звернути увагу на спальні мішки замість ковдр, а також подбати про збереження питної води на тривалий термін.

"Є методи з яким можна цю воду тримати тривалий час. Це ті ж самі коагулянти, які додають у воді, що дозволяє їй рік-два-три не пліснявіти і бути готовою до споживання", - розповідає Ігор Молодан.

Опитані містяни кажуть, що війна вже так навчила думати наперед, що українці готові до будь-якої зими. З продуктового досвіду найбіліше використовували крупи, консерви та їжу швидкого приготування. Зараз приглядаються до товарів зі знижками. Бюджети на зиму опитані українці ще не рахували, але точно визначились, що панічно змітати все з полиць магазинів точно не будуть.

Як писав "Ми-Україна" раніше, автоматичної пролонгації “зернової угоди” з росією після 17 липня не буде. Країни могли б робити експорт зерна і без участі рф, але питання безпеки є відкритим, розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук 

Головне