Супервулкан в Італії спричинив 500 землетрусів цього місяця, найпотужніший - 27 жовтня

Супервулкан в Італії спричинив 500 землетрусів цього місяця, найпотужніший - 27 жовтня

В Італії в районі поблизу Неаполя у п'ятницю, 27 жовтня, стався найпотужніший за понад 40 років землетрус. Його сила становила 4,2 бали, а причиною виникнення послужив супервулкан під назвою Флегрейські поля.

Як пише Reuters, сьогоднішня подія викликала побоювання того, що науковці називають "сейсмічною кризою". Видання зазначає, що коли остання "сейсмічна криза" тут сталась 40 років тому, то тривала упродовж кількох років та призвела до тимчасової евакуації 40 000 людей з регіону.

Місцеві говорять, що за останні місяці вже звикли до регулярних підземних поштовхів. У вересні їх було понад тисячу, у жовтні - вже більш як 500, проте усі вони були незначними. 

Останніми тижнями італійський уряд займався розробкою плану ймовірної масової евакуації десятків тисяч людей, що мешкають поблизу великого вулканічного районі на березі затоки Поццуолі, відомого як Флегрейські поля. Влада заявила, що віддасть наказ про вивезення людей з цієї території, якщо від органів цивільного захисту надійде повідомлення про небезпеку обвалення будинків. 

Експерти вважають, що нині загрози виверження супервулкану немає. З іншого боку, вони не виключають, що геофізична активність, яка викликає підйом та опускання землі - явища брадісейсма - може дестабілізувати будівлі в регіоні. 

Супервулканами науковці називають ті вулкани, виверження яких здатні спровокувати зміни клімату на планеті. На сьогодні таких у світі нараховується 20, їх виверження стаються що 100 000 років. 

Нагадаємо, 22 жовтня в окрузі Дадінг у Непалі стався потужний землетрус магнітудою 6,1 балів. Місцеві жителі відчули дуже сильні підземні поштовхи. Деякі люди залишили свої будинки. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, раніше цього місяця у Мексиці знову вибухнув один з найнебезпечніших вулканів Попокатепетль. Під час його виверження в штаті Пуебла в небо піднявся стовп диму.


 

 

 

 

 

 

Головне