Суд у Франції продовжив тримання під вартою керівника Telegram Дурова 

Суд у Франції продовжив тримання під вартою керівника Telegram Дурова 

Французька судова система продовжила термін утримання під вартою засновника та керівника Telegram Павла Дурова після його арешту в паризькому аеропорту Ле-Бурже. 

Як пише AFP, його затримання в цілому може тривати до 96 годин. Після цього суддя вирішить, чи висувати обвинувачення, чи звільнити підозрюваного. Дурова звинувачують у неприйнятті заходів щодо припинення злочинного використання його платформи.

39-річного Дурова затримали 24 серпня ввечері за підозрою у правопорушеннях, пов'язаних з діяльністю популярного месенджера. Міністерство юстиції Франції (OFMIN) видало ордер на його арешт в межах попереднього розслідування ймовірних злочинів, включаючи шахрайство, незаконний обіг наркотиків, кібербулінг, організовану злочинність та пропаганду тероризму.

Telegram, своєю чергою, заявив, що "Дурову нічого приховувати, і він часто подорожує Європою". Компанія наголосила, що дотримується законів ЄС, включаючи Закон про цифрові послуги, і що її модерація відповідає галузевим стандартам.

росія звинуватила Францію в "відмові від співпраці" та вимагала консульського доступу до Дурова. Однак, оскільки у затриманого є французьке громадянство, Франція вважає його основним.

Арешт Дурова викликав реакцію в технологічній спільноті. Ілон Маск висловив підтримку хештегом #FreePavel, а Едвард Сноуден розкритикував "напад на основні права людини на свободу слова та зібрань".

Як писав "Ми-Україна" раніше, з оцінкою Bloomberg, для російської пропаганди месенджер Telegram вже давно став одним з ключових шляхів розповсюдження дезінформації, користуються ним і ворожі спецслужби, зокрема для вербування агентів. Влада Євросоюзу, попри усвідомлення масштабів загрози, визнає свою неспроможність обмежити або взяти під контроль роботу платформи в ЄС.

Головне