"Суд століття" у Ватикані: впливовий кардинал може опинитися за ґратами за корупцію

Перший в історії Ватиканського трибуналу суд на колишнім соратником Папи Римського Франциска кардиналом Джованні Анджело Беччу завершиться вже сьогодні, 16 грудня. Йому загрожує ув'язнення за звинуваченням у розтраті та зловживанні службовим становищем, пише Reuters.

Судовий процес тривав два з половиною роки. Обвинувачення в межах справи пред'явлені ще дев'ятьом особам, серед яких: італійський бізнесмен Рафаель Мінціоне, швейцарський юрист Рене Брюльхарт, ексменеджер Ватикану з інвестицій Енріко Крассо, секретар кардинала Мауро Карліно, брокер Джанлуїджі Торці та інші.

Беччу - колись одна з найвпливовіших постатей у Ватикані, як і всі інші фігуранти розслідування обвинувачення відкидають. Як очікується, вирок суддів кримінального суду Ватикану буде винесений 16 грудня пізно ввечері. 

Перший в історії суд над кардиналом: у чому обвинувачують Джованні Анджело Беччу 

Практично усі 85 слухань справи стосувались купівлі Святим престолом величезного об'єкта нерухомості у Лондоні у 2014 році. На той час Беччу був заступником держсекретаря Святого престолу, а тому був напряму дотичний до витрачання на угоду близько 400 мільйонів доларів протягом кількох років. Втім угода виявилась надзвичайно збитковою (збитки оцінюються в 152,7 млн доларів).

"Прокурори Ватикану стверджували, що церква втратила мільйони, заплативши занадто велику суму за нерухомість, тоді як низка посередників заробила величезні суми, а відповідальні за угоду виявили недбалість", - вказано у матеріалі. 

Після цього Папа Римський позбавив свій Держсекретаріат права розпоряджатися фінансами Святого престолу. А Беччу став префектом Конгрегації у справах канонізації святих, аж поки у 2020 році його не було звільнено.

Окрім цієї справи кардинала також обвинувачують у передачі грошей і контрактів компаніям та благодійним організаціям, контрольованим його братами на Сардинії. Сам підсудний на слуханнях заявляв, що кошти були скеровані не його родичам, хоч сторона обвинувачення має докази, що на ці гроші один з його братів купив квартиру своїй доньці у Римі.

Ще одне обвинувачення пов'язане з Сесілією Мароньєю, яку Беччу найняв як "аналітика Ватикану з безпеки". Виявилось, що у 2018-2019 роках за сприяння кардинала їй було перераховано 575 000 євро на нібито визволення католицьких священнослужителів, яких утримують в заручниках у різних країнах світу. Проте, як вказано у судових документах, жінка витратила більшу частину суми на купівлю брендового одягу, взуття та аксесуарів, а також на оплату проживання в дорогих готелях. Маронья, як і всі інші фігуранти справи, провину не визнає.

В цілому десятьом фігурантам справи та чотирьом компаніям, пов'язаним з окремими обвинуваченими (дві - зі Швейцарії та по одній - зі США та Словенії) висунуто обвинувачення за 44 пунктами.

Як писав "Ми-Україна" раніше, минулого місяця Доктринальний офіс Ватикану підтвердив дію заборони для католиків ставати учасниками руху масонів, який за останніми підрахунками, налічує до шести мільйонів членів по всьому світу.

Головне