Суд Британії визнав рішення Гаазького арбітражу про компенсацію Нафтогазу $5 млрд за захоплені рф активи в Криму

Суд Британії визнав рішення Гаазького арбітражу про компенсацію Нафтогазу $5 млрд за захоплені рф активи в Криму

Високий суд юстиції Англії та Уельсу визнав арбітражне рішення щодо відшкодування Групі Нафтогаз збитків у розмірі 5 млрд доларів за незаконне захоплення росією активів Групи у Криму в 2014 році. Про це повідомили у пресслужбі Групи.

"НАК "Нафтогаз України" та ще п’ять компаній Групи Нафтогаз отримали наказ Високого суду юстиції Англії та Уельсу про визнання арбітражного рішення щодо відшкодування Групі Нафтогаз збитків (включно з відсотками) у розмірі 5 млрд доларів США, а також часткового арбітражного рішення щодо юрисдикції та відповідальності", - йдеться у повідомленні.

Також у Нафтогазі додали, що суд виніс даний наказ 5 грудня поточного року. 

У Групі судове рішення назвали справедливим та додали, що звернення до суду Англії та Уельсу це частина глобальної стратегії Нафтогазу зі стягнення компенсації з рф.

"Оскільки агресор добровільно не сплатив кошти, передбачені гаазьким рішенням, ми продовжуємо використовувати всі доступні механізми для стягнення цих коштів у цільових юрисдикціях, де є російські активи", - заявив очільник Групи Нафтогаз Олексій Чернишов.

Компенсація у 5 млрд доларів є найбільшою з-поміж усіх арбітражних рішень за позовами українських інвесторів про незаконне захоплення росією їхніх активів у Криму.

Крім того повідомляється, що Нафтогаз працює над отриманням підтвердження та примусовим виконанням арбітражного рішення у США та інших цільових юрисдикціях.

Як повідомляли "Ми-Україна", очільник Групи Нафтогаз Олексій Чернишов розповів, що компанія "Нафтогаз" розпочинає розробку стратегії декарбонізації, яка, зокрема, матиме вплив на експорт газу до Євросоюзу.

Головне