Створення судів на ТОТ це додавання окупантами ознак держави "республікам", - Матвєєва

Створення судів на ТОТ це додавання окупантами ознак держави

Створення російськими загарбниками судів на тимчасово окупованих територіях це додавання росіянами так званих "ознак держави "республікам".

Про це розповіла суддя Іллічівського районного суду міста Маріуполя Юлія Матвєєва, яку звільнили з російського полону, в ефірі програми "Невідворотне покарання" на "Ми-Україна".

Вона відповіла на питання про те, чому росіяни намагаються змусити українських суддів зрадити присязі і перейти на їхній бік.

"Я вважаю, що їхня мета - створити таку картинку, коли український суддя, який давав присягу українському народові і свідомо переходить на бік окупантів. Тобто вони хочуть продемонструвати, що їхня система краща, їхні умови кращі, аніж в Україні. І ще одна мета. Створення суддів на окупаційній території це додавання їхнім квазіреспублікам ознак притаманних державі. Звісно, якщо там працюють українські судді з досвідом, то це для них було показово", - зазначила Матвєєва.

При цьому, за словами судді, серед її колишніх колег з Маріуполя не було випадків згоди на співпрацю з окупантами, про які вона знає. Проте є одна відкрита справа, коментувати яку вона не може, адже вироку наразі немає.

Під час перебування в полоні у російських загарбників Юлії Матвєєвій пропонували посаду судді "Верховного суду "ДНР". Однак вона відмовилася.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Маріупольська суддя Юлія Матвєєва, яка потрапила в полон до росіян у березні минулого року, розповіла про пережиті моральні та фізичні приниження з боку окупантів.

“Ці приниження були постійні. Постійні і моральні, звісно, фізичні. Наприклад, нам постійно казали, що Україна на нас не чекає. Що якщо буде обмін, то нас одразу розстріляють, як тільки ми ступимо на українську землю. Що ми там нікому не потрібні, оскільки ми вже зрадники, тому що вже перебували тривалий час на їхній території”, – розповіла Матвєєва.

Головне