Створення Реєстру збитків України від рф розпочнеться після підписання угоди на саміті Ради Європи

Створення Реєстру збитків України від рф розпочнеться після підписання угоди на саміті Ради Європи

Міжнародний реєстр збитків завданих Україні російською агресією почне створюватись після того, як 17 травня на саміті Ради Європи буде підписана відповідна угода.

Про це в ефірі "Ми-Україна" розповіла заступниця голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, нардепка Євгенія Кравчук.

"Завтра відбудеться підписання угоди, після якої зможемо створити Міжнародний реєстр збитків, яких зазнала Україна від російської агресії. Це не просто реєстр, який веде сама Україна, а він стане міжнародним інструментом. І в подальшому - це буде частиною механізмів відшкодування, механізмів репарації. Тобто спочатку створюється реєстр, що саме зробила росія і мова не лише про будівлі або інфраструктуру. В центрі уваги має бути і буде людина - як люди постраждали", - розповіла вона.

Як відомо, Україна стане головною темою на дводенному саміті Ради Європи, який розпочнеться у Рейк'явіку вже сьогодні, 16 травня. Одним з питань - стане обговорення питання відповідальності росії і те, як світ може відновити справедливість після незаконного вторгнення в Україну. Крім того, на саміті обговорюватимуться конкретні пункти із формули миру Президента Володимира Зеленського.

Нагадаємо, 17 лютого уряд Нідерландів офіційно погодився на пропозицію України про створення в Гаазі міжнародної організації – Реєстру збитків, завданих Україні російською агресією. До нього вноситимуться усі дані про шкоду, завдану війною українцям, бізнесу та державі.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 2 травня в Україні почав працювати Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, який веде МВС

Головне