Столтенберг очолить Мюнхенську безпекову конференцію після відставки з НАТО

Столтенберг очолить Мюнхенську безпекову конференцію після відставки з НАТО

Після завершення роботи на посаді генсека НАТО 1 жовтня, Єнс Столтенберг стане керівником Мюнхенської безпекової конференції. Про це повідомляє Politico з посиланням на джерело, знайоме з ситуацією.

Єнс Столтенберг посяде цю посаду після наступного з'їзду конференції у лютому 2025 року.

Він замінить Крістофа Гойсґена, який очолив форум у 2022-му. Зазначається, що багаторічний президент Ради фонду Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер збереже свою посаду.

Він обійме нову посаду в період "підвищеної стурбованості" щодо війни в Україні та майбутнього НАТО після президентських виборів у Сполучених Штатах Америки у листопаді.

65-річний Єнс Столтенберг, колишній прем'єр-міністр Норвегії, обійняв посаду генерального секретаря НАТО 1 жовтня 2014 року. Він очолював оборонний блок під час кількох міжнародних криз, за його каденції минув майже весь розвиток українсько-російського протистояння, який зрештою призвів до повномасштабного вторгнення росії в лютому 2022 року.

Нагадаємо, колишній прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте офіційно вступить на посаду генерального секретаря НАТО вже 1 жовтня. Церемонія передачі повноважень відбудеться у штаб-квартирі Альянсу, починаючи з 09:00 за місцевим часом.

Як писали "Ми-Україна" раніше, військова операція України в Курській області росії є законною і відповідає праву Києва на самооборону. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю німецькому виданню Welt am Sonntag, передає Reuters.

 

Головне