Старі монети та значки: у Чернівцях виявили стародавні артефакти

Старі монети та значки: у Чернівцях виявили стародавні артефакти

У Чернівцях краєзнавці обстежили сквер Дня вишиванки і виявили артефакти пов’язані з місцевою історією, пише Вuknews. 

Відомо, що 21 червня в центрі міста тривають роботи з облаштування скверу Дня вишиванки. 

Краєзнавці знайшли монети, ґудзики, значки, пряжки від поясів, жіночі персні та кулі.

Крім того, міська рада перед завершенням реконструкції дозволила місцевим краєзнавцям провести дослідження території за допомогою спеціальних приладів. 

"За допомогою металошукача з землі вдалося дістати 111 різних металевих предметів. Більшість знахідок становлять монети з різних періодів історії міста – від австрійської доби, через румунський і радянський періоди, до сьогодення. Також серед знайдених речей є жіночі персні, ґудзики, пряжки від поясів", - йдеться в повідомленні. 

Всі виявлені знахідки на території скверу Дня вишиванки до Краєзнавчого музею Чернівецької області.

"Таку кількість артефактів в цьому місці історики пояснюють тим, що тут часто відбувалися історичні події. Саме в районі цього пагорбу, де зараз облаштовують сквер, на думку науковців, у вересні 1709 року відбулася сутичка між військами російського царя Петра І та шведсько-козацьким загоном короля Карла ХІІ і гетьмана Мазепи, які шукали шлях відступу з території Молдавії до Померанії", - зазначили у виданні.

Нагадаємо, що в Обухівському районі Київської області у річці знайшли автомобіль, в якому був загиблий пенсіонер і пес.

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, вчені з проєкту CREDO Інституту ядерної фізики Польської академії наук у Кракові довели зв’язок між землетрусами і космічним випромінюванням.

Головне