Стало відомо, коли в Україні запрацює реєстр збитків від агресії рф

Стало відомо, коли в Україні запрацює реєстр збитків від агресії рф

Уже у серпні цього року в Україні може запрацювати реєстр збитків від агресії рф. Про це розповіла заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" на каналі "Ми-Україна".

"Ми плануємо, щоб реєстр запрацював на повну починаючи з серпня місяця. До цього часу ми узгодимо всі необхідні кроки щодо створення органів управління та фінансування цієї організації", - зазначила представниця Мін'юсту.

Разом з тим вона пояснила, яким чином працюватиме реєстр збитків від агресії рф.

"Реєстр не буде присуджувати сум до компенсації. Реєстр збиратиме інформацію та включатиме у базу даних всіх осіб, які заявляться, та доказову базу. Другий етап – створення компенсаційної комісії, яка буде мати мандат, буде мати компетенцію розглядати всю інформацію, яка буде заявлена в реєстр, присуджувати суми. І, відповідно, буде компенсаційний фонд, який буде джерелом виплати рішень цієї компенсаційної комісії", - зазначила Ірина Мудра.

Також вона додала, що до договору про створення реєстру долучилася вже 41 країна, ще 3 - перебувають на стадії узгодження. Поки договір про створення такого реєстру не підписали шість  країн-членів Ради Європи.

Нагадаємо, на саміті Ради Європи у Рейк’явіку у вівторок, 16 травня, оголосили про створення міжнародного реєстру збитків, завданих Україні з початку повномасштабного російського вторгнення. Цей реєстр має на меті притягнути росію до відповідальності і допомогти з відновленням України.

Як повідомляли "Ми-Україна", прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що у Європі підписали декларацію про створення реєстру збитків, завданих агресією росії проти України. Документ підписали представники понад 40 держав.

Головне