США збільшують свій потенціал для ведення бойових дій у космосі, - NYT

США збільшують свій потенціал для ведення бойових дій у космосі, - NYT

Пентагон розширює свої можливості для ведення війни в космосі, визнаючи зростаючу загрозу з боку Китаю та росії.

Про це повідомляє The New York Times. 

Офіційні особи Міністерства оборони США кажуть, що нова стратегія відрізняється від попередніх космічних програм тим, що вона включає наступальні можливості, такі як можливість виведення з ладу або знищення ворожих супутників на орбіті.

Цей крок частково мотивований розширенням військового обладнання Китаю в космосі.

"Китай використовував ряд космічних засобів, призначених для націлювання на наші сили. І ми не зможемо успішно діяти в західній частині Тихого океану, якщо не зможемо перемогти їх", - заявив міністр ВПС Френк Кендалл. 

Генерал Стівен Н. Уайтінг, який керує Космічним командуванням, яке відповідає за використання космічних засобів для захисту Сполучених Штатів, сказав, що Китай з 2018 року втричі збільшив свою мережу супутників для розвідки.

Він назвав її "павутиною знищення Тихого океану для пошуку, фіксації, відстеження та, так, націлювання на військовий потенціал Сполучених Штатів і союзників".

США також стурбовані можливістю того, що росія розробляє ядерну зброю космічного базування, яка може знищити супутники на орбіті.

У відповідь на ці загрози Пентагон розробляє ряд нових космічних бойових систем, включаючи наземні та космічні лазери, протисупутникові ракети та маневрові супутники.

Міністерство оборони також працює над модернізацією своїх систем радіоелектронної боротьби, які можуть використовуватися для порушення здатності ворога спілкуватися зі своїми супутниками.

Ці зусилля стикаються з критикою з боку тих, хто стурбований тим, що мілітаризація космосу може призвести до нової гонки озброєнь або навіть до війни в космосі.

Однак офіційні особи Пентагону кажуть, що Сполучені Штати не мають іншого вибору, окрім як захищати свої інтереси в космосі.

"Історія людства полягає в тому, що там, де є військові переваги, військові діятимуть", - сказав помічник міністра оборони з питань космічної політики Джон Ф. Пламб.

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, Китай, як і анонсував, запустив у космос свій місячний зонд Changʼe-6. Роботизована місія стартувала на ракеті Long March-5 Y8 з космодрому Веньчан 3 травня.

Головне