США закликають розслідувати порушення на виборах у Грузії, - Блінкен

США закликають розслідувати порушення на виборах у Грузії, - Блінкен

Сполучені Штати Америки закликають Тбілісі провести ретельне розслідування повідомлень про порушення, пов'язані з парламентськими виборами.

Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, йдеться на сайті Держдепартаменту.

У США звертають увагу на те, що в 2024 році міжнародні спостерігачі відзначили, що передвиборча кампанія супроводжувалася неправомірним використанням державних ресурсів з боку правлячої партії, підкупом виборців і залякуванням, що створило нерівні умови і підірвало довіру громадськості та міжнародної спільноти до справедливості виборів.

Блінкен підкреслив, що хоча міжнародні та місцеві спостерігачі вважають, що день виборів у Грузії пройшов загалом нормально, американська сторона зауважила наявність повідомлень про порушення та насильство під час виборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грузія. Що пішло не так? - Вадим Денисенко

"Міжнародні спостерігачі не визнали результат вільним та справедливим. Ми засуджуємо всі порушення міжнародних норм та приєднуємось до закликів міжнародних та місцевих спостерігачів провести повне розслідування усіх повідомлень про порушення, пов’язані з виборами", - йдеться у повідомленні.

Держсекретар також підкреслив, що США закликають грузинських політиків "поважати верховенство права, скасувати законодавство, що підриває фундаментальні свободи, та спільно усунути недоліки у виборчому процесі".

"Цілі Грузії щодо європейської та євроатлантичної інтеграції, закріплені в конституції країни, вимагають, щоб уряд поважав права членів громадянського суспільства та основні свободи всіх громадян Грузії", - додав Блінкен.

За даними ЦВК, після підрахунку 99,9% бюлетенів, правляча партія "Грузинська мрія" отримала 53,93% голосів виборців. Тим часом, опозиційні партії в сумі здобули майже 38% підтримки: "Коаліція за зміни" - 11,03%, "Єдність - Національний рух" - 10,16%, "Сильна Грузія" - 8,81%, а "Гахарія - за Грузію" — 7,77%.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, Орбан поїде в Грузію попри критику виборів з боку ЄС.

Головне