США вже оновили рекорд з кліматичних катастроф у 2023 році: збитки - понад $57,6 млрд

США вже оновили рекорд з кліматичних катастроф у 2023 році: збитки - понад $57,6 млрд

За чотири місяці до завершення 2023 року Сполучені Штати встановили новий рекорд за кількістю стихійних лих за один рік. Цьогоріч в країні зафіксовано вже 23 екстремальних погодних явища, підрахували у Національному управлінні океанічних та атмосферних досліджень (Noaa), пише The Guardian.

Попередній рекорд, встановлений у 2022 році, складав 22 подібні інциденти.

За оцінкою Noaa, станом на зараз загальна шкода від стихійних лих у 2023 році перевищить 57,6 мільярда доларів. При цьому, вказана сума не включає збитки від великих катастроф, таких як тропічний шторм Хіларі у серпні. Це пояснюється тим, що масштаби шкоди ще підраховуються.

Прикладний кліматолог та економіст Noaa Адам Сміт сказав, що збільшення кількості "дорогих" погодних явищ викликано зростанням числа стихійних лих і зростанням кількості поселень людей, побудованих у схильних до ризику місцях.

"Вплив плюс вразливість плюс зміна клімату призводять до того, що все більше з них перетворюються на катастрофи вартістю мільярди доларів", - сказав Сміт.

Лише за минулий місяць перелік катастроф поповнився вісьмома новими, серед яких:

  • лісові пожежі на Гаваях (як мінімум 115 людей загиблих, збитки орієнтовно становлять понад 5,5 мільярда доларів);
  • ураган "Ідалія" (обрушився на Флориду наприкінці серпня і завдав збитків на суму понад 1 мільярд доларів).

Фахівці застерігають, що США потрібно докласти більше зусиль, аби адаптуватися до збільшення числа стихійних лих .За прогнозами, число таких явищ далі лише зростатиме.

"Клімат вже змінився, і ні антропогенне середовище, ні системи реагування не встигають за цими змінами", - сказав колишній директор Федерального агентства з надзвичайних ситуацій Крейг Фьюгейт.

Як писав "Ми-Україна" раніше, місто Дерна у Лівії спіткала масштабна повінь, яка сталась через прорив двох дамб. Конструкції не витримали потужні зливи, які з собою приніс ураган “Даніель”. За попередніми даними, щонайменше 2000 людей загинуло. Ще понад 6000 вважаються зниклими безвісти.

Головне